24 de maig 2012

ELS DIES DE LA SETMANA

La paraula setmana ve de septimana (set dies).
 
El nom de la majoria dels dies la setmana té una gran relació amb la mitologia romana. Els romans van veure una connexió entre els seus déus i el cel de la nit que anava canviant, segons els dies, així que van començar a utilitzar de manera natural els noms dels seus déus per als planetes. Aquells que es podien seguir amb la vista al cel eren el Sol, la Lluna, Mercuri, Venus, Mart, Júpiter i Saturn. La Lluna (Selena - Deessa de la lluna, famosa pels seus amors), Mart (Ares - déu de la guerra, representa el planeta vermell com la sang), Mercuri (Hermes - déu dels comerciants, missatger dels déus, amb el planeta que està més a prop del sol), Júpiter (Zeus - déu pare, per ser el segon més brillant), Venus (Afrodita - deessa de la bellesa i l'amor, per ser el planeta més brillant), i Saturn (Cronos - déu del temps , per ser el més lent). 


Sota l'imperi de Constantí i durant gran part de l'imperi romà, es varen anomenar els dies amb alguns petits canvis. El primer dia de la setmana fa referència a la Lluna, seguit per Mart, Mercuri, Júpiter, Venus i Saturn.En català es mantenen els noms planetaris en els cinc primers dies de la setmana. Així, dilluns ve de la paraula lluna i la connexió planetària es troba també aparent amb dimarts (Mart), dimecres (Mercuri) , dijous (Júpiter) i divendres (Venus).



No obstant això, les paraules per designar "dissabte" i "diumenge" en català, no van ser adoptades utilitzant el model de denominació romà. Dissabte ve de la paraula d'origen hebreu "Sabbat", fent referència al dia de descans (en la tradició jueva i cristiana, Déu va descansar el setè dia de la seva creació). 


Finalment, Diumenge té l'origen en una paraula llatina, que significa "el dia del senyor". No és cap coincidència que diumenge tingui una relació amb el sol i amb Jesús. L'emperador romà Constantí adorava a Mitra (déu del Sol), però un dia va tenir un somni en el qual va veure una creu dins d'un sol amb la inscripció "venç amb això". Va ser així que es va declarar cristià i va dedicar el diumenge com "el dia del senyor". També va prohibir fer treballs manuals aquest dia.

D'aquesta manera podem comprendre millor l'origen de les paraules que designen els dies de la setmana.